’t Steencaycken is een gezellig eetcafé waar je geniet van nostalgische gerechtjes in een authentiek kader.
In dit prachtig pand pal naast de Rupeldijk word je verwend met een fantastisch uitzicht op het water maar ook met een overheerlijke brasseriekeuken. Wat dacht je van stoofvlees, ‘witloof in den oven’, vispannetje of simpelweg een lekkere steak?
Snuif niet enkel de geur op van heerlijke gerechten maar ook van een rijke geschiedenis. Centraal gelegen tussen de vroegere steenbakkerijen en ambachten van weleer, werd dit authentieke pand uit 1780 onder meer gebruikt als controlepost voor aankomende schepen. De industriële look en de karakteristieke inrichting zoals het ruim van een schip is dan ook een knipoog naar dit verleden.
De lokale verankering van ’t Steencaycken is niet enkel iets uit de tijd van toen. Het pand wordt nu immers ook gebruikt als platform voor kunstenaars uit de streek. Kom tafelen bij ons en misschien ontdek je wel een lokale Rubens of Mondriaan aan de muur!
Wist je trouwens dat we ook ons steentje bijdragen aan de maatschappij?
Mensen die minder kansen hebben op sociale integratie door bijv. een mentale of fysische beperking vinden bij ons een duurzame werkplek. En daar zijn we bijzonder fier op!
Droom weg tijdens een nostalgische fietstocht of wandeling aan de Rupeldijk en langs de eeuwenoude dorpswijken ‘Noeveren’ en ‘Hellegat’ om achteraf bij ons na te genieten met een hap(je) en een drankje.
Eetcafé ’t Steencaycken is een onderdeel van Vlotter, een sociale onderneming die investeert in duurzame werkgelegenheid voor personen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. In het maatwerkbedrijf leveren de werknemers kwaliteitsvol productiewerk en facilitaire diensten aan bedrijven en organisaties.
Ons team
Een gezellig eetcafé kan niet zonder een gezellig team. ’t Steencaycken heeft gelukkig 10 toppers aan boord die je graag in de watten leggen. Onze chefs toveren de heerlijkste, pure gerechtjes op je bord en onze zaalmedewerkers zorgen ervoor dat al deze fantastische gerechten en drankjes zo snel mogelijk én met de glimlach op jouw tafel terecht komen. Dat menselijk aspect weerspiegelt zich niet enkel in de vriendelijkheid naar klanten maar ook binnen het team zelf. Zo waarborgen wij duurzame werkplekken voor mensen met een beperking. Door hen een zinvolle invulling te geven, vinden onze teamleden hun plekje in de maatschappij. Dit sociaal engagement is tegelijkertijd een stimulans voor het ganse team om van ’t Steencaycken een fantastische werkplek te maken.
Gebouw
‘t Steencaycken is gevestigd in een prachtige, authentieke herenwoning uit 1780. Bij de recente restyling van het eetcafé behield men uiteraard al deze traditionele elementen. De combinatie van hout en zwart staal in het interieur geeft het pand een moderne, industriële look. Het authentieke kader biedt het perfecte tegenwicht voor het stoere rasterwerk. In dit interieur pareltje wordt genieten van een hapje en een drankje nog aangenamer.
Steenbakkerijen
Wist je dat de vroegere eigenaar van de Boomse steenbakkerijen in ‘t Steencaycken woonde? De Rupelstreek telde op het einde van de 18de eeuw meer dan 100 steenbakkerijen! De opkomst van beton en de mechanisering maakte dat dit ambacht rond 1960 verdween. In het Boomse dorpsgehucht ‘Noeveren’ een beetje verderop kan je nog de allerlaatste complete steenbakkerij van de Rupelstreek gaan ontdekken. De aanwezigheid van zowel een handgeleeg als een industriële fabriek maakt een bezoek aan ’t Geleeg, gelegen aan de Frateur site , onvergetelijk. De ringovens, klampovens, pannenloods en droogloodsen werden allemaal zorgvuldig gerestaureerd.
Sporen van de baksteenindustrie in de streek gaan terug tot 1346, toen er volgens de Inventaris Onroerend Erfgoed sprake was van een tichelengeleghe in de steeg Blauwe Pan. De klei werd uit kleiputten en langs de oevers van de Rupel uit de grond gestoken, waarna de arbeiders de stenen manueel vormden. Deze stenen werden wekenlang in de droogloodsen bewaard waarna ze de oven in gingen om te bakken.
Voldoende geschiedenis opgesnoven? Kom zeker bij ons langs om na te genieten met een heerlijk drankje, lunch of diner.